Το άρθρο αποτελεί προσωπικές και μόνο, σκέψεις του συγγραφέα
Τα πολιτικά γεγονότα τρέχουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Tα οικονομικά αποτελέσματα της πανδημίας του Κορωναίου Ιού Covid-19, οδηγούν τις όποιες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές εξελίξεις.
Η αναζήτηση οικονομικών λύσεων για αναδόμηση και οδηγία προς την ανάπτυξη, θα αποτελέσει το έναυσμα για πολλές διαρθρωτικές αλλαγές σε κάθε χώρα, ακόμα και σε αυτές που στην παρούσα χρονική περίοδο έχουν μικρό οικονομικό-κοινωνικό αρνητικό αντίκτυπο. Ο κόσμος μας αλλάζει ραγδαία. Και σε δεύτερο βαθμό, πέραν της οικονομικής αλλαγής, η τεχνική και τεχνολογική ανάπτυξη σε βαθμό καινοτομίας και χρήσης αυτής θα παίξει καίριο ρόλο στα πολιτικά, αναπτυξιακά, οικονομικά, κοινωνικά, και στρατιωτικά και υγειονομικής φύσεως σχέδια και πολιτικές αποφάσεις.
Η οικονομική ανάγκη επιφέρει γεωπολιτικές και στρατηγικές αναθεωρήσεις και ανασυντάξεις δυνάμεων.
Σε πολλές από τις χώρες που ορίζονται ως μεγάλες δυνάμεις, θα υπάρξει σίγουρη αναδόμηση της εξωτερικής τους πολιτικής αλλά και στρατιωτικής τους παρουσίας και συμμετοχής.
Οι στόχοι αλλάζουν.
Θα πρέπει να πιο ευέλικτοι και εύρωστοι στόχοι. Θα ενισχυθεί το τακτικό επίπεδο το οποίο να επιφέρει ταχύτερα θετικό αντίκτυπο σε όλα τα επιθυμητά επίπεδα.
Ταυτοχρόνως, θα αρχίσει να αναδιαμορφώνεται η πολιτική περί συμμαχιών.
Γεωπολιτικά, όπου αυτό αντιστοιχεί, παραδοσιακές συμμαχίες θα αναμορφωθούν. Νέες σημαντικές συμμαχίες θα δημιουργηθούν. Περιφερειακές θα ανασυνταχθούν και θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα. Καθώς υπάρχει ανάγκη αναδόμησης μεταξύ άλλων της κινητικότητας και του εμπορικού ισοζυγίου. Άρα ο εμπορικός ανταγωνισμός και συναγωνισμός καλά κρατεί και θα εξελιχθεί ακόμα και στον τομέα του τουρισμού!
Περιφερειακά της Ελλάδας τα πράγματα θα εξελιχθούν δραματικά.
Είναι σχεδόν σίγουρο πως πρέπει να υπάρξει πλήρης παρακολούθηση των γεγονότων, με εμπειρικά στοιχεία αυτή τη φορά. Υπάρχει ανάγκη ουσιαστικής συμμετοχής της Ελλάδος με όλες τις δυναμικές και ανθρώπινη ικανότητα. Εξάλλου, ήρθε η ώρα.
Με την πλέον πρόσφατη κοινή ανακοίνωση, εναντίον των πράξεων της Τουρκίας, θα περιμένει κανείς σταδιακή εμπλοκή της Ελλάδας σε πολλά διεθνή θέματα, τα οποία ορισμένοι σύμμαχοι περιμένουν και κάποιοι αρχικά θα στηρίξουν και άλλοι θα ακολουθήσουν. Έτσι αναζητούμε το ρόλο και τρόπο αναβάθμισης της Εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ελλάδας.
Είναι πλέον ευκαιρία.
Η Ελλάδα πρέπει να ξανά-επαναφέρει την στρατηγική της Μέσης και Ευρύτερης Ανατολής, της Αφρικής των Βαλκανίων στο σύνολο, της Ευρασίας και της Άπω Ανατολής και Ωκεανίας. Πρέπει η πολιτική μας να έχει Ευρώ-Ατλαντική προοπτική ακόμα πιο ξεκάθαρη αλλά πιο συμμετοχική. Θα πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση της πολιτικής της Νοτίου Αμερικής (Από την Ελλάδα στον Κόσμο). Πρέπει να οργανωθούν μεγάλες συναντήσεις με αποφάσεις στον Ελλαδικό και Κυπριακό χώρο.
«Και τώρα είναι ευκαιρία. Είναι τώρα ευκαιρία στρατηγικής σύνταξης».
Πρέπει να προτάξουμε το εθνικό μας και μέσω αυτού Ευρωπαϊκού συμφέροντος σε τακτικό και στρατηγικό βάθος, ωστόσο υπέρ της Ελλάδος. Εξάλλου, εμείς είμαστε τα σύνορα της ΕΕ. Όπως και η Κύπρος. Αν δεν το κάνουμε εμείς ποιος θα το κάνει;
Θα πρέπει να γίνει σαφές πως η Ελλάδα θα συμμετέχει ενεργά και πρέπει πλέον. Πρέπει να υπάρξει μια κόκκινη γραμμή πολιτικά και στρατιωτικά. Σε όλα τα θέματα. Μην αυταπατάστε όσοι το κάνετε.
Η Ελλάδα είναι δύναμη. Δεν αναθεωρούμε. Μπορούμε να ηγηθούμε και πρέπει.
Προτείνω λοιπόν σε άμεσο βαθμό:
Αναφορικά με την Εξωτερική και Αμυντική πολιτική:
- Οριοθέτηση της ΑΟΖ σε όλα τα σημεία της, στα πρότυπα και όπως ορίζει τις διαδικασίες το διεθνές δίκαιο και ο ΟΗΕ. Ωστόσο πρακτικά. Όπως ακριβώς ανά τακτά χρονικά και ιστορικά επιστημονικά επίπεδα ορίσαν και ορίζουν καταξιωμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί. Όπως επισημαίνεται από τον Πρωθυπουργό ότι πουν οι ειδικοί. Κάντε το λοιπόν. Δεν είναι θέμα συζήτησης. Είναι θέμα πράξης και πολιτικής απόφασης. Βάλτε χρονοδιάγραμμα και υλοποιείστε το.
- Στρατιωτικά, ας αντιδράσουμε έξυπνα. Στρατηγικά. Με συμμάχους. Δεν χρειάζεται να επεκτεινόμαστε πολύ δημοσίως στο θέμα αυτό. Ίσως με το ίδιο νόμισμα σε όσους επιχειρούν να επιβάλλουν κλίμα κρίσης.
- Ας φέρουμε κατά συνέπεια την κρίση σπίτι τους. Διπλωματικά και πολιτικά. Και μπορεί να γίνει. Και πρέπει να συνεχιστεί να αναβαθμιστεί με θαρραλέες κινήσεις αλλά προσεκτικές.
- Ας ορίσουμε τους δικούς μας όρους, φέρνοντας αλλαγή για ένα ισοζύγιο δυνάμεων πιο ουσιαστικό. Υπάρχει τρόπος.
- Η Ελλάδα έχει ρόλο να παίξει. Να γίνει κέντρο Παγκόσμιας συμμετοχής στην Δημοκρατία και συμμαχιών αυτής. Δεν χρειάζεται να ζει στην σκιά ή την αντίδραση καμίας άλλης χώρας. Έχει την δική της ταυτότητα και δική της πολιτική. Χρειάζεται να πειστούμε πρώτα εμείς ότι μπορούμε και πρέπει.
- Ας αδράξουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε και να φέρουμε διεθνή κέντρα αποφάσεων στην Ελλάδα. Πρέπει να γίνουμε πρωτοπόροι συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα. Και ας δημιουργήσουμε το περιβάλλον πρωτοπορίας και στους τομείς που χρειαζόμαστε.
- Ας πλάσουμε τις συμμαχίες που όλοι περιμένουμε. Διαφαίνεται συνέχεια. Χρειάζονται ρυθμιστικές επιχειρησιακές και τακτικές αποφάσεις και θαρραλέες.
- Εν τέλει ας δώσουμε στρατηγικά το πλαίσιο λειτουργίας της χώρας με βάση το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης. Χρειάζεται συντονισμός, στρατηγική, και κυρίως υλοποίηση με χρονοδιαγράμματα συγκεκριμένα. Πρέπει να συμμετέχουμε όλοι.
Ζούμε κοσμογονικές αλλαγές. Και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να συμμαχήσουμε με εταίρους που πιστεύουν και δημιουργούν. Ας ηγηθούμε και θα μας ακολουθήσουν.
Χρειαζόμαστε μεγάλα οράματα. Ηγέτες που να μείνουν στην ιστορία.
200 σχεδόν χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ήρθε ο καιρός να κάνουμε την δική μας αλλαγή. Να σταθούμε άξιοι και ευπατρίδες. Ευρωπαίοι και παγκόσμιοι συμμέτοχοι. Κάναμε την αρχή με την αντίδρασή μας στον Ιό. Ας το αναγνωρίσουμε.
Τώρα ας γυρίσουμε σελίδα. Να καινοτομήσουμε περισσότερο και ξανά. Μπορούμε. Το μέλλον μας εξαρτάται από εμάς και μόνο.
Σημείωση: απαγορεύεται η ανατύπωση ή αναδημοσίευση ή χρήση όρων αυτού μέρους ή εξ’ ολοκλήρου του άρθρου αυτού, χωρίς την γραπτή αποδοχή του συγγραφέα σε πρώτο βαθμό.